Ossari de Navarin (regió de la Champagne, França)


Agost de 2009

L’ossari de Navarin està situat entre les poblacions franceses de Souain-Perthes-Les-Hurlus i Sommepy-Tahure, a uns 30 km de la ciutat de Châlons-en-Champagne. Conté les restes de 10.000 soldats morts a la regió de la Champagne durant la I Guerra Mundial.

Es va començar a construir l'any 1923 amb la primera pedra que provenia de les runes de l'església de Souain. Va ser inaugurat l’any 1924 pel general Gouraud, que havia lluitat en diverses campanyes a la regió i qui dirigirà la creació del monument, que es situà volgudament en una zona que havia estat un camp de batalla.

Exteriorment, el monument té forma de piràmide, de formigó, obra dels arquitectes Bauer i Perrin, coronada amb un conjunt escultòric monumental de pedra format per tres soldats en atac, obra de l’escultor Maxime Real del Sarte, i que representen el general Gouraud (centre), Quentin Roosevelt (dreta, nebot del president americà Roosevelt mort durant la guerra) i el germà de l’artista (esquerra). La peanya inferior conté, gravada, la relació de les divisions que van combatre a la Champagne: 93 divisions d’infanteria franceses, divisions colonials, dues divisions marroquines i 8 de cavalleria i 4 divisions americanes. També hi intervingueren una divisió d’aviació, dues brigades russes, 1 brigada txecoslovaca i 1 regiment polonès.

A l’interior, entrem directament dins una capella catòlica, les parets de la qual estan cobertes per més de 1000 plaques commemoratives col·locades pels familiars dels soldats. Des d’aquí, s’accedeix a la cripta, que conté diverses arques on hi ha les restes dels 10.000 soldats, molts d’ells desconeguts per sempre. Les parets també estan plenes de plaques commemoratives i de record dels familiars o dels companys. En una part de la cripta hi destaca la tomba del General Gouraud, que va voler ser enterrat entre els seus soldats del IV Exèrcit. Es caracteritza per la seva austeritat i simplicitat: una enorme llosa de marbre conté una inscripció i una creu llatina sense decoració, només amb la paraula Credo gravada. També hi està enterrat, sota una llosa similar, el general Pretelat, cap de l’Estat Major.

Aquest monument va néixer de la iniciativa privada i no ha estat mai monument nacional. Per tant, es manté gràcies a les aportacions de la Fondation du Monument aux morts des Armées de Champagne et Ossuaire de Navarin. Podeu deixar-hi una petita contribució als voluntaris que cuiden l’entrada o podeu, també, adquirir alguna de les publicacions que posen a disposició dels visitants.

Comentaris

Carlos ha dit…
saludos.
Me dejasteis vuestro enlace en mi blog, y la verdad, el ver el vuestro me ha gustado muchisimo; muy buenas fotos de lugares realmente hermosos, siendo además los cementerios sitios que me encantan por su tranquilidad y arte que hay en ellos.

Me parece que me voy a tener que pegar varias horas viendo detenidamente vuestro trabajo, pues me parece que hay que verlo detenidamente.

Un saludo!!
www.comentamostodo-fotos.blogspot.com
Unknown ha dit…
¡Estupendo osario y excelente monumento a los, como siempre, tristemente caídos, por una guerra vana e inútil, como todas...
De héroes y cobardes están los cementerios llenos
Sinuhe ha dit…
Realmente impresionante. 10000 soldados¡¡ Se me ponen los pelos de punta al imaginar aquellos tiempos. Esperemos que no se repita jamás nada como esto. Por otro lado, me parece vergonzoso que no sea monumento nacional. Es como una pequeña deshonra para todos esos soldados que dieron la vida por su país.

En fin...

Muy buen artículo.

Abrazos¡¡
Ksawery ha dit…
Pedazo monumento que les han preparado. Lo mejor sería que no los hubieran matado y hubieran arreglado las cosas diplomáticamente. Es lo que tienen las guerras, los que menos culpa tienen son los que luchan y los que se pelean son los que luego hacen las paces y como si no hubiese pasado nada.

Me ha gustado mucho la entrada, chicos.
JFLAR ha dit…
¿Os estáis haciendo una ruta por Francia? Vaya lugares guapos que nos estáis enseñando.Una pasada!
hrubiales ha dit…
Me he quedado encantado con el monumento de piedra en el medio del campo de batalla, donde murierón tanta gente.
Muy bueno
turismo en galicia ha dit…
Estimados Esther i Toni, soy Alfonso Agis de Turismo en Galicia y escribo este comentario en respuesta al vuestro en mi blog, puesto que no he encontrado un email de contacto, para informaros que por supuesto podeis enlazar el post de vuestro inter'es de mi blog.

Agradeciendo vuestro inter'es recibid un cordial saludo.
Mar-Giverny ha dit…
Excelente reportage. Pensaba que era algo gubarnamental pero veo que no....gran iniciatia.
Salut!