Tomba de Sancho el Fuerte, amb uns altres ulls (Roncesvalles, Navarra)



La nostra amiga Anna va visitar Roncesvalles fa uns mesos i ens va fer arribar la fotografia de la tomba de Sancho el Fuerte. Sancho era fill de Sancho el Savi i de Sancha de Castella. Va néixer, probablement, a Tudela l’any 1154. Va ser rei de Navarra.

Morí al castell de Tudela l’any 1234, on fou enterrat, en un primer moment, a l’església de Sant Nicolau. Posteriorment, les restes foren traslladades a la col·legiata de Roncesvalles. Primer, el mausoleu estava situat en un lloc preferent de l’església però, a causa de diferents problemes, les restes van ser encaixades en un nínxol situat en un mur lateral. Després d’anys d’abandonament, unes excavacions de 1890 les van recuperar. Coincidint amb els 700 anys de la batalla de les Navas de Tolosa, l’any 1912, es construí el sepulcre actual, situat a la capella de Sant Agustí, o Sala Capitular (segle XIV).

El sepulcre està format per una arca amb decoracions heràldiques i l’estàtua jacent del rei de gran realisme, de dos metres i vint centímetres de llargada (alçada real que, segons conten, era la del rei). La mà dreta li descansa sobre el cor. Destaca la reproducció de l’espasa de combat. Assenyalarem un detall sorprenent: una de les cames està creuada sobre l’altra, característica que prové, segons sembla, d’un costum heretat de la tradició anglesa, que representava els croats en aquesta posició, tot i que Sancho no va ser croat.

Comentaris

Unknown ha dit…
Es magnífico, y sorprende y deslumbra también esa vidriera por encima de la tumba. Se presupone magnífica al acompañamiento de Sancho El Fuerte...
Esther i Toni ha dit…
Efectivamente. Es majestuoso. Olvidamos señalar que la vidriera representa la famosa batalla de las Navas de Tolosa, en la cual participó Sancho.
LoreG ha dit…
Hola gente!
Concuerdo con el comentario anterior, el vitraux está excelente, me encanta.
Saludos
LoreG
Miss Trudy ha dit…
La combinacion de vitral de colores de joyas sobre la piedra sobria y blanca es muy impresionante.
Carlos ha dit…
Me encanta. Me encanta Roncesvalles en particular, por lo menos una vez al año me obligo a visitarlo.

Y la foto es maravillosa, con la vidriera de fondo