Cementiri de Blancafort (Conca de Barberà)


febrer de 2009

Blancafort és una població de prop de quatre-cents habitants situada a la comarca de la Conca de Barberà. La seva principal activitat econòmica és el conreu de secà, bàsicament vinya i cereals.

El cementiri original estava situat a l’actual Plaça Nova, prop de l’església parroquial. S’hi conservava un bon nombre d’esteles discoïdals, que actualment estan al Museu Diocesà de Tarragona. A l’església parroquial de Santa Magdalena de Blancafort s’hi conserva la làpida sepulcral del cavaller Josep Anton de Minguella.

El cementiri actual, una mica allunyat de la població, té gairebé totes les tombes a terra, la majoria amb senzilles creus de ferro o marbre blanc. Només algunes són sepulcres rectangulars de marbre negre. Únicament una de les bandes dels murs perimetrals està ocupada per nínxols.

Al camí central, escortada per xiprers, hi ha la tomba dels morts durant la Guerra Civil, erigida l’any 1939, que trobareu al blog: Imágenes de la Memoria.

Comentaris

Mar-Giverny ha dit…
Es tremendamente sencillo,me trasnmite mucha luz, será por la blancura de las lápidas...gracias por información, cuando me acerque a Tarragona iré al Museu Dioceà.
Petons!
Galderich ha dit…
És curiós com el fet que les tombes estiguin al terra fa que un cementiri sigui molt agradable. El que trobo divertit són les línies blanques que marquen els carrers de les tombes com si d'un camp de fútbol es tractés.
jflar ha dit…
Coincido con los anteriores. Me llama la atención las cruces en el suelo y las lineas blancas. Muy interesante por la sencillez.
Esther i Toni ha dit…
Hola,

Aquestes línies blanques tan intrigants podrien ser definitives però nosaltres vam interpretar que eren per preparar algun tipus d'enjardinat o "parterre". Caldrà tonrar-hi per veure si la cosa ha canviat.... Salut!!
Pere M ha dit…
Cementiri de secà al pais del secà de debò. Vols dir que les ratlles són per a fer-hi parterres? Vols dir que no delimiten elles mateixes la zona de les tobes separant-la de la que es pot trepitjar?
Lola ha dit…
Coincideixo amb tots vosaltres, destaca la senzillesa i les enigmàtiques ratlles blanques.
Anònim ha dit…
Óstia! acabo de flipar, jo sòc de Blancafort, i només us escric per informar-vos que les línies blanques no són res més que per marcar els passadissos i no trepitjar les tombes.
Cementiri senzill per un poble humil i amb bona gent!!