Jardines de piedra: pel·lícula






Títol original: Gardens of Stone
Any: 1987
Durada: 111 min.
Director: Francis Ford Coppola
Guió: Ronald Bass, basat en una novel·la de Nicholas Proffitt
Música: Carmine Coppola
Fotografia: Jordan Cronenweth
Repartiment: James Caan, Anjelica Huston, James Earl Jones, D.B. Sweeney, Dean Stockwell, Mary Stuart Masterson, Dick Anthony Williams, Lonette McKee, Sam Bottoms

Argument: Simultàniament a la Guerra del Vietnam, un veterà soldat prepara els joves cadets per intervenir en els funerals militars del Cementiri d’Arlington, lluny del front.

Valoració personal: prescindible, tot i que són interessants les reflexions entre servir el país des de la tradició o des del front.

La pel·lícula no es pot qualificar d’estrictament de bèl·lica, sinó que pretén mostrar el conflicte intern d’uns militars sotmesos a les normes i a les disciplines pròpies de l’exèrcit per escenificar uns funerals perfectament orquestrats davant la frustració de no entrar realment en combat. Durant tota l’obra, es fa palès clarament un debat sobre la guerra del Vietnam entre els propis soldats, amb el contrapunt del personatge interpretat per Anjelica Huston, que permet incorporar la visió d’una part de la societat civil. De fet, l’eix de la pel·lícula és l’enfrontament entre dos punts de vista sobre la guerra: l’idealisme de la joventut, basat en l’honor i la gosadia, i el realisme de la veterania, basat en l’experiència i la prudència.

El 3r. Regiment d’Infanteria de l’exèrcit nordamericà, anomenat també Antiga Guàrdia (Old Guard) és un del regiments d’infanteria de l’exèrcit més antics (1784) i respectats. Des de la II Guerra Mondial, exerceix com a Guàrdia d’Honor i entre les seves responsabilitats hi ha la d’escortar el president del país, conduir les cerimònies militars a la Casa Blanca i al Pentàgon, i honorar la tomba del soldat desconegut al Cementiri d’Arlington. A més, és la unitat oficial de l’exèrcit, per la qual cosa porta a terme els funerals militars a Arlington. Participa en unes 6000 cerimònies anuals.

El Cementiri d’Arlington és anomenat sovint Gardens of Stone: Jardins de Pedra.

Comentaris

GAIA ha dit…
No coneixia la pel·lícula.
Lola ha dit…
L'he buscat i no la trobo, seguiré intentant a veure si la puc visionar.
Mar-Giverny ha dit…
La vi en su momento, pero la verdad es que no me dejó recuerdo. La buscaré a ver.
Petons!