Sepulcre de Miquel de Boera (església de Santa Anna de Barcelona)


2009

El sepulcre de Miquel de Boera està situat a l’església de Santa Anna de Barcelona, antic monestir de l’ordre del Sant Sepulcre.

Miquel de Boera (Sant Feliu de Guíxols segle XV-Barcelona segle XVI) fou capità general de les galeres d’Espanya durant el regnat de Carles V. Va estar al servei del Ramon de Cardona, virrei de Nàpols.

La tomba està formada per una estàtua jacent de Boera vestit amb armadura. El cap descansa sobre un coixí sense ornaments i els peus sobre un gos, símbol de fidelitat, com ja hem explicat en la descripció de tombes similars. La inscripció està situada a la part frontal del vas sepulcral. L’arcosoli en el qual està el sepulcre és de construcció moderna i hi destaca, com a única decoració, l’escut d’armes dels Boera.

Com és habitual en els sepulcres militars, la inscripció, en llatí, és una lloança a les gestes militars del personatge. En aquest cas, l’elogi prové de la seva muller:

A Déu, màxim, òptim

Il·lustre Miquel de Boera, cavaller daurat, el qual en noble lluita comandà tropes a Ravenna, i que amb els seus soldats va prendre Trípoli, Bugia, Orà i Mers-El-Kébir. Va prestar valents serveis navals al rei Ferran i al seu gendre Felip. Seguidament va ser nomenat Capità de Galeres. Serví amb complaença a Carles V, emperador de romans, com a capità general de les galeres d’Espanya. Finalment morí, Joana de Boera i de Soler la seva piadosíssima esposa.


Aquest sepulcre, com tants d’altres, també té la seva curiositat. Segons un escrit penjat al costat, va ser retornat al seu enclavament original després d seixanta anys de “préstec”. Us en reproduïm el text:

Aquest sepulcre de Miquel de Boera, des del segle XVI, estava en aquesta antiga Col·legiata de Santa Anna de Barcelona. L’any 1940 fou cedit, per a una exposició, al Museu Marítim de Barcelona. Després de 60 anys, ha retornat feliçment a aquesta Parròquia Major, gràcies a la diligencia de la clerecia parroquial, encapçalada pel Reverend Mossèn Joan Aran i Suriol, Rector i del Reverend Mossèn Jordi Farré i Muro, Vicari, i de l’acurat informe històric i documental i les gestions de l’Excel·lentíssim Senyor Francesc Xavier Montesa i Manzano, President de la Societat d’Estudis Pere el Cerimoniós.

El dia 13 de juny de 2001, Sa Excel·lència Reverendíssima Monsenyor Jaume Traserra i Cunillera, Bisbe Auxiliar de Barcelona, va presidir un Ofici Pontifical de Difunts, amb motiu de la recuperació del monument funerari.

Al sacre ritu hi va assistir Sa Altesa Imperial i Reial L’Arxiduquessa Mònica d’Àustria, Princesa Reial d’Hongria i de Bohèmia, acompanyada del seu espòs, l’Excel·lentíssim Senyor Duc de Sant’Angelo.

Donem-ne gràcies a Déu

Comentaris

Ksawery ha dit…
Una entrada muy bien documentada.

La iglesia en sí no tiene desperdicio en ninguno de sus rincones.

Me ha quedado una duda, ¿había tanta luz cuando fuisteis? Yo casi siempre la ha he visto iluminada pero rodeada de penumbras...

Por cierto, ¿llegastéis a ver la sala capitular...?
GAIA ha dit…
En aquesta església es van casar els meus pares!! És preciosa!
Salut
Esther i Toni ha dit…
Gràcies pels comentaris!!!. Ksawery: la iluminación es la ambiental. Nosotros pillamos la entrada de la boda que había y quizás a la salida había menos... No llegamos a ver nada más ya que no era el momento de pasear con la cámara en medio de los felices familiares de los novios. De todas formas, vimos el claustro: encantador, como todos ellos.
Galderich ha dit…
Ha, ha... això de la cleptomania d'obres després d'exposicions veig que és més generalitzat del que em pensava! En conec altres casos però en aquest cas hi ha hagut un retorn, el que li afegeix a la tomba un plus d'història!
Carlos ha dit…
Muy bonito. Me encanta el escudo encima del sepulcro. Siempre me atraen este tipo de sepulcros cuando visito Monasterios, Iglesias....
jflar ha dit…
¿Y se puede visitar algo mas que la iglesia? es decir todo el monasterio. Con lo que me gustan a mi estos sitios .... tomando nota para la próxima visita ... un abrazo
Lola ha dit…
Curiós l'escrit de la seva dona. Avui dia ja no n'hi d'aquestes.
Landahlauts ha dit…
Una pregunta, desde mi ignorancia: no se enterraba a la señora con él? Me refiero a que sólo recuerdo haber visto tumbas de este tipo con la pareja cuando ambos eran reyes. Lo lógico es que, si la señora lo quería como lo quería (según el escrito), la hubieran enterrado allí. ¿no?

Saludos.
Esther i Toni ha dit…
Hola, en cuanto a la visita de esta iglesia podeis visitar libremente el claustro. También existen otras salas, como la capitular sabemos si puede visitarse. Landahlauts: no nos consta que la mujer estuviera enterrada con él, como pasa en otras tumbas (Cardona, por ejemplo). También era habitual que, una vez viudas, se internaran como monjas en algun monasterio y quizás esté enterrada allí. Lo interesante es que, después de tantos siglos, asistiera una representante real al traslado de los restos como muestra de agradecimiento a los servicios prestados......
Landahlauts ha dit…
Tiene su lógica: al asistir no hacían sino darle continuidad a unas tradiciones que, de un modo u otro, les ha mantenido como parte de una élite y les ha hecho vivir bien durante siglos. Sería similar a una boda real europea: van todos los miembros del resto de las casas reales.

Gracias por la información. Saludos.
Mar-Giverny ha dit…
Es una preciosidad, parece mentira, en medio de la ruidosa Barcelona y que haya ese lugar.
Un abrazo.
Thomas (schmid_th@yahoo.com) ha dit…
Dear Esther i Toni, Thank you for this informative post. Guy Stair Sainty and Rafal Heydel-Mankoo claim (in their World Orders of Knighthood & Merit, vol. 1, 2006, p. 140) that Miquel de Boera was a knight of the Sacred Military Constantinian Order of Saint George (known in the 16th century as Militia Angelica Aurata Constantiniana Sancti Georgii). Now that, thanks to you, I have read the inscription on the tomb I have come to doubt this claim, because no membership of the order is mentioned there. Am I guessing correctly that by "cavaller daurat" you translate "eques auratus"? This might be the origin of the above claim (Militia ... Aurata / eques auratus), however, "eques auratus" is just 16th century Latin for "knight" (in the sense of one who was really dubbed a knight and not just born to the social order of knights). If there's any other evidence of Miquel de Boera having been a knight of the Constantinian Order I'd be greatly interested in it. Thanks again, and best regards, Thomas