Cementiri de Torà (Segarra)


Juny de 2009

Torà és una població de més de mil tres-cents habitants, situada a la vall del riu Llobregós (comarca de la Segarra). A part de la vila de Torà, també en formen part els pobles de Cellers, Claret (o Claret de Figuerola o dels Pagesos), Fontanet i Llanera, el llogaret de l'Aguda (o l'Aguda de Torà), i les caseries de Sant Serni, de Vallferosa i de Puig-redon. La seva economia es basa en l'agricultura de secà, bàsicament cereals, i la indústria agroalimentària.

El cementiri, situat a tocar de la població, té forma rectangular. Està format per rengleres de nínxols, de tres pisos, adossades als murs perimetrals i una capella al fons de la part central. La resta del recinte està enjardinat amb un cuidada herba verdíssima. No s'hi observen tombes a terra.

Té, com a tret més característic, la portalada d'entrada, d'estil modernista. Va ser construïda, segons podem observar a la part superior, l'any 1854 i destaca per la seva ondulació i pel conjunt sinuós que formen la porta i el mur. Com a decoració, únicament hi trobarem una creu baptismal al capdamunt. Aquest tipus de creu té vuit braços, nombre que, pels cristians és símbol de regeneració i de vida eterna. En realitat, està formada per una creu grega, que té els braços de la mateixa mida, i la lletra X, que és la primera lletra del nom de Crist en grec.

Hi ha enterrat Josep Robert Vila, una víctima civil de la guerra del 36. Morí a la carretera. En aquell moment estava internat al camp de presoners nº 4 de Concabella (Segarra).

Comentaris

Mar-Giverny ha dit…
La fachada es muy bonita. Es curioso que no haya ninguna tumba a tierra....hay suficiente superficie y al menos en los primeros años...
Gracias una vez más por llevarme a lugares en los que no he estado.
Besos.
Lola ha dit…
Curiós això de la creu. Un símbol més a afegir a la meva col.lecció.
Landahlauts ha dit…
Me gustan las tumbas en tierra, soy muy tradicional para esto. Y creo qe es lo único que le falta a este cementerio...
Yo tampoco tenía ni idea de lo de la cuz de ocho brazos...

Salut i bon cap de setmana!!
Ksawery ha dit…
¡Curioso cementerio! Muy limpio y ordenado.

Estoy de acuerdo con Landahlauts en que a un cementerio sin tumbas en el suelo parece que le falta algo.

Me han resultado curiosas dos cosas: el cartel del año, que parece de estilo barroco más que modernista, y el cartel que pide cerrar la puerta, como si fuese a correr aire y se fuesen a constipar...

Estoy de acuerdo con Mar-Giverny en que nos lleváis a unos sitios increíbles.

Un saludo a todos.
APU Barcelona ha dit…
Me da la impresión que la fachada es lo que se conserva del cementerio original... no soy un experto (vosotros lo sabreis mejor que yo) pero pienso que debería haber alguna tumba con lapida en el suelo o algún panteón antigüo con tantos años desde su construcción sería lógico...quizas se amplio el espacio y se traladarón a nichos modernos... no sé, hay queda la incognita ¿pudisteis ver las fechas de los nichos?
Un abrazo.
APU Barcelona ha dit…
Se me olvidaba si vais a Madrid...¡por favor! un fuerte abrazo de mi parte a Teresa LL. ¡Gracias!
pere ha dit…
Si que hi ha gent enterrada al terra. En el recent disseny d'ajardinament central es van eliminar les esteles.

Se pide cerrar la puerta para evitar entren alimañas.