Memento Mori : exposició al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Carruatge funerari de Solsona

Fa poques setmanes el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona va inaugurar l'exposició Memento Mori (recorda que has de morir) : exposició sobre la mort.

Només entrar al vestíbul del palau diocesà de Solsona s'hi mostra un carruatge funerari identificat amb l'escut de la ciutat. Es troba en molt bon estat de conservació i, segons se'ns va informar, es va utilitzar fins els anys 70 del segle XX.

El Museu té l'entrada a la primera planta on trobarem la primera de zona, un petit espai on s'han recollit plafons informatius sobre els sistemes d'enterrament prehistòrics i medievals. Hi trobarem peces originals com la tapa d'una ossera medieval provinent de la població de Navés o una estela discoïdal de procedència desconeguda (segle XII o XIII).
Ossera medieval amb estàtua jacent provinent de Navés

En un segon espai, s'hi han situat objectes relacionats amb els rituals de la mort al Solsonès, com vaixelles de dol, vestits femenins, masculins i de religiosos de dol; o mortalles. En aquesta sala hi trobarem plafons informatius il·lustrats amb fotografies antigues del món funerari a Solsona i informació de rituals específics de la zona.

L'exposició també està il·lustrada amb reproduccions d'antics gravats sobre la mort i dels quals us en reproduïm alguns:




En resum, es tracta d'una mostra senzilla i de petites dimensions però interessant sobretot per la descripció del món funerari a la comarca i per visualitzar objectes ja en desús i fotografies antigues sobre el tema.

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona conté importants mostres d'art religiós medieval, entre les quals hi trobarem diversos sepulcres amb estàtues jacents, talles d'imatges de la Mare de Déu o pintures com les de Pedret.

Dades per a la visita

Obertura: del 8 de maig al 16 d'agost de 2015
Horari : De dimecres a dissabte d'11 h a 18:30 h
Diumenges i festius d'11 h a 14 h

Entrada gratuïta

Comentaris

Galderich ha dit…
Serà qüestió d'anar cap a Solsona. És una bona excusa per repetir visita i tornar també al cementiri modernista d'Olius, al costat mateix.