El cementiri parc de Landaederraga (Arrigorriaga, Euskadi)

Vista de les sepultures entre els camins i l'herba
 Arrigorriaga és un municipi situat a poc més de sis quilòmetres de Bilbao. Actualment hi estan censats uns 12.000 habitants. El cementiri de Sant Crist ja no permet enterraments i les restes s'aniran traslladant al nou cementiri del qual avui us parlarem. Fins l'any 1920 aproximadament va estar en funcionament l'antic cementiri parroquial. 

Imatge del cementiri de Santo Cristo d'Arrigorriaga (cementiri vell)
L'1 de novembre de 2009 es va inaugurar el cementiri-parc de Landaederraga, amb una concepció innovadora a nivell europeu ja que aporta un disseny que uneix les necessitats funeràries de la ciutat amb necessitats més lúdiques com és la concepció d'aquest mateix espai com a parc o zona de passeig. El plantejament inicial és aconseguir un cementiri totalment aconfessional, per la qual cosa no s'hi trobarà cap mena de simbologia ni s'hi permeten cerimònies religioses. S'ha orientat a l'est per facilitar l'enterrament de persones de religió musulmana.

Escultura de Larrea i plaça central
L'ajuntament vetlla perquè no hi hagi cap mena de símbol religiós ni social, tot i que permet, per exemple, les flors. Les despeses d'enterrament i manteniment aniran a càrrec també de l'ajuntament . Els nínxols (unes 160 unitats), que es reparteixen al llarg del lateral dels camins del recinte, no són visibles ja que estan tapats amb llistons de fusta i únicament s'indica el nom i dates dels difunts amb una placa metàl·lica. Al cap de cinc anys, les restes es poden traslladar a les osseres que s'han preparat en l'únic element clarament urbanitzat del recinte, com és la plaça principal, on s'han situat uns 850 nínxols, sense làpides, amb cobertura d'alumini blanc i protegits per portes corredisses de vidre emmirallat, que reflexa la tranquil·litat del conjunt, presidit per una escultura de 3 metres d'alçada en bronze, de Vicente Larrea que simbolitza el pas d'allò terrenal a allò espiritual, i per una zona on poder espargir les cendres. Aquest escultor té altres obres funeràries com el monument a Kirikiño al cementiri de Mañaria (1966) i un àngel al cementiri de Zumárraga (1990). 
Cementiri parc d'Arrigorriaga (plaça amb les urnes)
Per a l'enjardinament, es van respectar 150 enormes i vells roures que ja existien al terreny, s'han plantat prop de 50 oms i i faigs i més de 3.000 arbusts de diferents espècies. És un cementiri on predomina el verd i l'ombra, però sobretot les sensacions. 
Vista dels nínxols-osseres
El recinte ocupa prop de 3 hectàrees de superfície i el seu cost de construcció es va aproximar als 4 milions d'euros. La concepció i el disseny és obra de l'arquitecte municipal, Patxi Gutiérrez.
Vista del cementiri parc












Comentaris