La Dansa Macabra de Meslay-le-Grenet (França)


Vista de les pintures murals de Meslay-Le-Grenet

Meslay-Le-Grenet és una petita població de poc més de 300 habitants, situada al departament francès de l’Eure i Loir, prop de Chartres. L’únic monument remarcable és l'église Saint-Orien-et-Saint-Blaise perquè guarda al seu interior unes pintures murals datades entre finals del segle XV i principis del s. XVI en un estat de conservació bastant bo. 
 
Dansa Macabra: el Cardenal i el Rei
Només entrar al temple observarem el mur nord i l’oest de la nau central completament coberts de pintures murals, els colors de les quals estan ja molt desgastats, tot i que s’han anat restaurant al llarg del temps. Van ser descobertes l’any 1864 sota una capa de calç i restaurades entre 1865 i 1867, l’any 1942 i l’any 1979. Sembla ser que originàriament els altres dos murs també estaven pintats. Alguns estudis indiquen que les figures estan inspirades en uns gravats en fusta d’ Antoine Vérard, de l’any 1492.
Dansa Macabra: el Nen al bressol
 Al mur nord, la pintura presenta tres frisos: a la part superior s’hi ha representat una versió típicament francesa de l’Encontre dels Tres Vius i els Tres Morts (Dit des trois morts et des trois vifs); al fris central  hi trobem la Dansa Macabra, que a continuació us descriurem, i a la part inferior hi trobarem un text en francès antic, escrit en octosíl·labs, on els vius expressen remordiment mentre s’aferren als béns materials; i on la Mort injúria els personatges rics i acull pobres.  De la Dansa Macabra, hi ha representats els personatges següents: el Narrador, que és acompanyat per un àngel i està assegut en un pupitre; el Sant Pare, com a representant de Déu a la Terra; l’Emperador, amb els atributs habituals (esfera i espasa); el Cardenal, amb la capa i el barret cardenalici vermells; el Rei, que vesteix amb ornaments de flor de lis i porta el ceptre i la mà de la justícia; el Conestable (cast. Condestable), que vesteix armadura, casc i espasa de gala; l’Arquebisbe, que és un dels pocs personatges de tota l’escena que mostra desconfiança a la figura de la Mort que l’envolta; el Noble; el Bisbe, amb mitra i bàcul; i l’Escuder del Rei. 
Dansa Macabra: el Sant PAre, l'Emperador i el Cardenal
 Al mur oest, continuen els tres frisos: a la part superior s’hi ha representat una escena anomenada de les Dones Xerraires i una altra escena, aquest cop sobre la Llegenda del Rei Mort. A la part central hi trobem representades les figures següents: l’Abat amb bàcul; l’Agutzil (cast. Alguacil); l’Astròleg; el Burgés; el Mossèn; el Metge, que està mirant un flascó; el Pagès; el Nen al bressol; l’Usurer; i l’Ermità. 
Dansa Macabra: l'Abat, l'Agutzil i l'Astròleg (o Savi)

Cada un d’aquests personatges va precedit per la Mort, que l’agafa, normalment, per la mà dreta mentre el mira a la cara per representar la intenció d’endur-se’l. Contràriament a altres representacions de la Dansa Macabra, la Mort a Meslay-Le-Grenet no és un esquelet sinó que encara conserva la pell, com si fos un trànsit. Totes aquestes figures porten mortalla i algun objecte a la mà dreta, com una dalla o una pala.  
Al cor hi trobarem representades sis escenes de la Passió (el bes de Judes; la Flagel·lació; el camí de la Creu, la Crucificació; el Davallament; i l’Enterrament de Crist).
Dansa Macabra: el Burgés i el Mossèn

Per conèixer el significat de la Dansa Macabra i les diferents representacions artístiques on la podem trobar, us recomanem una sèrie de lectures: 

Contributeurs à Wikipedia, 'Danse macabre', Wikipédia, l'encyclopédie libre, 18 janvier 2017, 17:21 UTC, <http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Danse_macabre&oldid=133760861> [Page consultée le 26 février 2017] 

Francesca Español Bertran, Lo macabro en el gótico hispánico, dins la col·lecció Cuadernos de arte español, Madrid, Historia 16, 1992.

Contributeurs à Wikipedia, 'Dit des trois morts et des trois vifs', Wikipédia, l'encyclopédie libre, 12 février 2017, 09:33 UTC, <http://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Dit_des_trois_morts_et_des_trois_vifs&oldid=134472736> [Page consultée le 12 février 2017]

Association Danses Macabres d’Europe http://www.danses-macabres-europe.org/association/index.php [visitat 20 de juliol de 2016]

“Danse Macabre” al blog La morts dans l’art < http://www.lamortdanslart.com/danse/danse.htm> [visitat 23 de febrer de 2017]

A l’exterior, una antiga creu de pedra ens indica la situació del cementiri antic de Meslay, just al costat del monument als morts de la I Guerra Mundial.

Dansa Macabra: el Rei, l'Arquebisbe i el Conestable

Comentaris

Galderich ha dit…
Ha, ha... només falta que hi hagi l'internauta!!! Molt bona dança.