El Cementiri dels Caputxins de Girona


El Museu d’Història de la ciutat de Girona està situat al carrer de la Força, a l’antic casal que la família Cartellà va habitar del segle XIV al segle XVIII. L’any 1733 el palau gòtic, a causa del seu deteriorament i de deutes familiars, va ser venut als Caputxins, que van adaptar l’edifici a les necessitats de la comunitat religiosa i van fundar-hi el Convent de Sant Antoni de Pàdua. 

L’edifici va ser construït seguint les normes de l’orde caputxina, amb materials senzills i sense gairebé decoracions. Entre d’altres coses, es va erigir un cementiri, que aleshores es trobava situat a la cripta de l’església. 

Ens trobem davant d’una cambra de planta rectangular, on s’hi van construir, l’any 1753, divuit nínxols verticals o capelles. Cada un d’ells està format per un banc amb orificis de sortida pels fluids. Els difunts hi eren dipositats durant dos anys, fins que el cos quedava dessecat o momificat. Aleshores eren traslladats a altres dependències per acompanyar els monjos en les seves les meditacions i les seves pregàries. Les parets estan emblanquinades de calç però, en canvi l’interior dels nínxols és d’obra vista. El paviment també és de rajoles de fang. Presideix el conjunt una creu llatina de rajoles decorades.

Tot i que aquest tipus de cementiri-dessecador era molt comú a moltes ordes religioses, a Catalunya se n’han conservat pocs exemples. El de Girona és l’únic que es pot contemplar sencer. A Barcelona encara es conserven algunes restes del dessecador de l’antic Convent dels Caputxins a la Rambla. Actualment, formen part de les dependències de la cuina de l’hotel Oriente. A Figueres, també trobem part d’un cementiri similar a l’antic Convent dels Caputxins.



Per saber-ne més
  • Fulletó Informació del Museu d’Història de la ciutat. Editat per l’Ajuntament de Girona
  • Barraquer i Roviralta, Gaietà. Las Casas de Religiosos en Cataluña durante el primer tercio del Siglo XIX. Barcelona: Impr. de F.J. Altés y Alebart, 1906. Cap. XV Capuchinos
  • Rubí, P. Basilio de. Los Capuchinos en Gerona. El Convento de San Antonio (1732-1835). Universitat de Girona, 1966.
  • “El Convent dels Caputxins de Figueres (Sant Roc)” web Monestirs de Catalunya

Comentaris