Les "momies" de Saint-Michel de Bordeaux (França)

[Bordeaux. La Grosse Cloche et la flèche de Saint-Michel] : [dessin] / [Hermann Van der Hem] segle XVII 
(Font: gallica.bnf.fr)
La basílica de Saint-Michel de Bordeaux (segle XIV) és el principal temple de la ciutat. El seu campanar està exempt, construït a uns metres de l’edifici i és conegut com la “Flèche”, la fletxa per la seva considerable alçada, 114 metres. A la base d’aquest campanar existeix una cripta amb una història singular.
Escala d'accés des de l'interior de la cripta
 L’any 1791 el cementiri parroquial va arribar al seu màxim grau de saturació i ja no hi podia ser enterrat ningú més. Tal com va passar al Cimetière des Saints Innocents de Paris, es va decidir traslladar les restes a ossaris i construir, en el cas de la ciutat bordelesa, el Cimetière de La Chartreuse. Molts dels cossos que es van desenterrar estaven momificats, a causa de les característiques del subsòl i de la meteorologia de la zona. 
Antiga postal on es pot veure part de les "momies" i l'escala d'accés
La concepció de la mort del segle XVIII, molt diferent a l’actual, va permetre que s’exhibissin, amb l’objectiu de ser visitats, uns 70 cossos dels que s’havien conservat al cementiri parroquial. Es van dipositar a la cripta de l’antiga capella del recinte, que esdevindria la base del campanar de Saint-Michel.  Aquests cadàvers dessecats, conegudes com les “mòmies” de Bordeaux, van ser visitades per gent famosa com Ferdinand Céline, Gustave Flaubert,  Théophile Gautier o Víctor Hugo, que en va deixar un text a mig camí de la descripció i la reflexió. El podeu consultar aquí.



Postal antiga. La figura més alta és l'escultura de la Verge que, encara avui, es conserva
Els visitants, en veure les característiques de cada mòmia, els va posar noms populars observant com havien quedat dissecats però sense cap rigor històric: “L’enterrat viu”, “La família enverinada per bolets”, “L’Africà”, “El General mort en duel”, etc. Entre mig hi va ser posada una escultura de la Verge i el Nen que encara es conserva a la cripta.

Projecció. Plànol de l'antic cementiri parroquial de Saint-Michael. Actualment és una plaça.
Totes aquestes “mòmies” van ser traslladades l’any 1979 al Cimetière de La Chartreuse ja que estaven en mot mal estat perquè els visitants les malmetien. Actualment s’hi projecte un audiovisual sobre els murs, on s’explica la història d’aquesta curiositat funerària. 
Projeció. Gravat de l'antic cementiri parroquial de Saint-Michael
 Disculpeu la qualitat d’algunes de les imatges d’aquest post ! Estan preses directament de l’audiovisual projectat sobre els murs de la cripta de Saint-Michel.
Projecció. Gravat sobre els antics ossaris.
Per saber-ne més:

BAUREIN, Jacques. Variétés bordelaises : ou essai historique et critique sur la topographie ancienne et moderne du diocèse de Bordeaux. Bordeaux: Ed. Labottière.  1784

ABADIE, Paul. Paroisse Saint-Michel de Bordeaux. Restauration de la Tour isolée.  Typ. Gounouilhou, 1857.

Phototypie Marcel Delboy (MD) N°50 Font: CPArama

Comentaris