Necròpolis militar nacional de Mourmelon Le Grand (regió Champagne-Ardennes, França)


Mourmelon Le Grand és una població de més de 5000 habitants situada al departament francès de la Marne, prop de Chalons-sur-Champagne. Des de 1857, per ordre de Napoleó III, s’hi va instal·lar un camp militar, que va comportar un gran creixement de la població. Actualment, Mourmelon és la zona militar més important de França després de París.


La Necròpolis Nacional de Mourmelon Le Grand, que té una superfície de 13.580 m2., està formada per 2644 tombes individuals i un ossari que conté més de 40 cossos. Va ser creat després de la batalla de la Champagne l’any 1915 (I Guerra Mundial) i posteriorment es va engrandir per reagrupament de petits cementiris militars del municipi, com per exemple el dels enginyers, el de l’hospital, el de l'Escola de Tir, o el de l'Esperança, i de poblacions properes com Prosnes i Saint Hilaire-le-Grand, on existix un cementiri militar rus del qual us en vam parlar en una entrada anterior. Va ser arranjat entre 1919 i 1923. Entre 1982 i 1983 es restaurà totalment. Manté les característiques que trobem en d’altres necròpolis militars de la zona: entrada a través de dos monòlits en forma d’obelisc i ornats amb símbols de l’exèrcit; creus de formigó perfectament alineades; i al centre un monument commemoratiu i la bandera francesa onejant.

Vista de l'ossari

A Mourmelon Le Grand l’ossari està enjardinat amb arbust de formes arrodonides. Està assenyalat amb dos plafons amb els noms o el rang dels soldats que hi són enterrats.

Els cossos pertanyen a soldats dels següents regiments d’infanteria: 9è, 29è, 67è, 94è, 103è, 126è, 150è, 151è, 154è, 155è, 161è, 162è, 311è, 415è. També hi ha enterrats membres del 8è Batalló d’Infanteria, del 8è de tiradors, del 9è d’enginyers i del 108è i 130è de regiments d’artilleria de l’exèrcit francès.

Monòlit o obelisc d'homenatge a la 40a. Divisió d'Infanteria

Al centre del recinte hi destaca un obelisc d’homenatge a la 40a. Divisió d’Infanteria, amb les inscripcions següents:
Cara davantera: La 40e Division à ses morts
Cara esquerra: 80e brigade 150e - 161e RI
Cara dreta: 79e Brigade 154e - 155e RI
Cara posterior: 7 octobre - 10 octobre 1915
40e d'artillerie
génie-compagnie 6/2
pionniers d'infanterie 6/52
145e RI territoriale
Al voltant seu, s'hi han situat diverses plaques commemoratives, la majoria d'elles de reservistes que volien homenatjar els seus companys morts al camp de batalla.

Entrada del recinte

El departament de La Marne, amb una superfície una mica superior a la província de Barcelona, pertany a una de les regions més castigades durant la I Guerra Mundial: Champagne-Ardennes. Només a La Marne existeixen unes 30 necròpolis nacionals franceses, de les quals ja us hem parlat de la d'Auberive sur Suippe, de la de Sept Vaulx, i de la de Jonchery sur Suippe; i més de 17 cementiris militars d’altres nacionalitats, entre els quals destacarem, pel seu nombre, els britànics i els alemanys. En podeu veure la relació sencera al document (pdf) Les nécropoles nationales du Département de La Marne d'Alain Girod.

Comentaris

Galderich ha dit…
No sé que tenen aquests cementiris que t'atreuen però et deixen baldat per la impressió!
GAIA ha dit…
Realment la primera foto impresiona
Unknown ha dit…
Al igual que Gaia, la primera foto maca, y la última, te prepara para la entada al mismo. El monolito es el típico para esta serie de actos. Muy buen reportaje.
Salud¡
Ksawery ha dit…
¡Una entrada muy documentada!

Aunque ya sabéis que soy más de cementerios civiles, hay cierta belleza en las fotografías que invita a la reflexión sobre las guerras, sobretodo ahora que estamos metidos en otra sin habernos consultado...
Clidice ha dit…
Com diu en Galderich impressionen, potser més que els nostres atapeïts espais plens de ciment. O serà perquè ja hi estem fets.
Esther i Toni ha dit…
La dignificació d'aquests llocs feta a França posa en evidència l'horror i l'estupidesa humana, que va permetre un impensable vessament de sang que ha deixat la Regió plena d'impactants mostres de la barbàrie:
http://www.marne14-18.fr/Marne%2014-18%20-%20Depliant(1).pdf.
Calamidad ha dit…
Nunca he estado en un cementerio de estas características y la verdad es que, aunque no sea más que por curiosidad, me apetece ver uno de cerca.
Es cierto que son impresionantes, ¡madre mía, qué barbaries las guerras!

¡Muy buen reportaje, Tony, Esther!

(El link que has puesto en el comentario no se ve. :-/ )
Mar-Giverny ha dit…
Una entrada como todas las vuestras, genialmente documentada. Siempre me han impresionado más estos cementerios militares que cualquier otro civil por más lúgubre que sea, hay un no se qué en ver tantas cruces iguales que me inquieta, ya veis :-)
Petonets